Farvemixeren

 

 

Additiv farveblanding

Additiv farveblandingDet første modul i Farvemixerens menu er et modul om additiv farveblanding.
Her udnyttes netop principperne for øjets farvesans, da billedet på computerskærmen netop dannes af en masse bittesmå prikker, der lyser rødt, grønt og blåt. Set på afstand smelter prikkerne sammen og danner farvede flader.
De tre primærfarver kan reguleres uafhængigt af hinanden og i cirklen, hvor de tre primærfarver blandes kan man se hvordan man opfatter en bestemt farveblanding. Indstillingen af de tre primærfarver kan aflæses i tre procentsøjler. Reguleringen foregår ved at trække i procentsøjlen ved hjælp af musen eller ved at trykke på knapperne over og under.
Man kan lade eleverne lave bestemte blandingsforhold og systematisk undersøge, hvordan hver af de tre primærfarver påvirker blandingsfarven. Eleverne kan også forsøge at blande sig frem til farver der er i lokalet, på deres tøj eller andre farver de kender. Hvis det f.eks. er om efteråret kan man samle blade og prøve at lave nogle af de farver, bladene har. Det er også en god idé at have nogle farvekort fra en farvehandler, og hvis man vil forsøge at navngive farverne, er et farveatlas rart at have ved hånden.
De farvede prikker på skærmen kan studeres gennem et kraftigt forstørrelsesglas, men her er det måske bedre at kigge på prøvebilledet på et farvefjernsyn, da prikkerne her er større og tydeligere.