Øjet

 

 
Tværsnit af øjetFarverne vi ser, er ikke en egenskab ved en bestemt bølgelængde, men et resultat af vores sansning af de elektromagnetiske bølger. 
Når lyset trænger ind i øjet, passerer det hornhinden og ind gennem pupillen, det runde hul, der dannes af muskler i regnbuehinden, og på øjets bagvæg danner linsen et formindsket billede af det man ser.

På bagvæggen sidder nethinden, der er dækket af ca. 140 mio. lysfølsomme sanseceller. Sansecellerne er forbundet til hjernen gennem ca. 800.000 nervetråde, der er samlet i synsnerven. Der, hvor synsnerven forlader øjet, er der ingen sanseceller. Området kaldes for den blinde plet.

Udsnit af nethindenDet menneskelige øje har to forskellige typer sanseceller. På nethinden er der ca. 130 mio. stave og ca. 7 mio. tappe.Stavene er de mest lysfølsomme, men giver os ikke mulighed for at opfatte farver - synsindtryk fra dem er derfor i kun i én farve - nærmest blålig. Tappene giver os mulighed for at opfatte farver, men de er til gengæld ikke så lysfølsomme, og derfor kan vi ikke så godt opfatte farver i svagt lys. 

Tappene findes især i et lille område centralt på nethinden, i et område overfor pupillen, der kaldes den gule plet. Det er i den gule plet, vi har det skarpeste syn, som er afgørende for opfattelse af detaljer. Derimod er området ikke aktivt ved svagt lys. Derfor kan f.eks. en svagt lysende stjerne "forsvinde", hvis man forsøger at se lige på den.