Lys og farver

 

 

Farven er barn af lys og mørke. 
Farverne skabes ikke af lys alene, men i grænselandet mellem lys og mørke.

Goethe

Hvad ville farver være, hvis vi ikke kunne sanse dem?
Netop vores sansning af farver spiller en vigtig rolle for forståelsen og beskrivelsen af farvernes mystik og er derfor en lige så vigtig brik, når vi skal behandle emnet farver, som fysiske forhold som bølgelængder, brydning, farvespredning og atommodeller.

Lys er betingelsen for at vi kan se farver. Lys kan defineres som den del af de elektromagnetiske bølger, som kan aktivere sansecellerne på nethinden i det menneskelige øje. Ved beskrivelse af lys benyttes to modeller.
 
Bølgemodellen: 
Lys er energi, der udbreder sig som en elektromagnetisk bølgebevægelse.
Bølger
Partikelmodellen:
Lys er elektromagnetisk stråling, der består af afgrænsede energikvanter, kaldet fotoner.
Fotoner

Bølgemodellen er velegnet ved beskrivelse af fænomener som refleksion, brydning og spredning af farver, mens partikelmodellen er mest velegnet ved beskrivelsen af lysudsendelse fra lysende luftarter i stjerner, udladningsrør og lysstofrør samt absorption af farver og fluorecens.
 
I 1666 viste Newton at det hvide lys kan spredes i et tresidet prisme og danne et farvespektrum. Det er fordi det synlige lys er elektromagnetiske bølger med bølgelængde fra ca. 400 til 700 nanometer og fordi lys med forskellig bølgelængder brydes forskelligt og opfattes som forskellige farver. 

De farver, der ses i spektret er spektralfarver, men vor farvede verden består af millionvis andre kulører, som dannes ved blanding af lys med forskellig bølgelængde og forskellig intensitet.